Kültür, “Bir grup insan tarafından oluşturulmuş ve kuşaktan kuşağa geçen yaşam biçimlerinin tümü” olarak tanımlanmaktadır. Şirket organizasyonlarındaki alışkanlıklar ise “kurum kültürü” adını almaktadır. Kurum kültürü değişimin önündeki en büyük engel veya gelişimin destekçisi olabiliyor. Kurum kültürüne ne girdi verirseniz o
Zayıf bir kültürde çalışırken “doğru olanı” yapmaktansa, “kendimiz için doğru olanı” yaparız. Zayıf karaktere sahip bir kültürde, insanlar ancak entrikaların üstesinden gelebildikleri, kendi başarılarını kendileri yücelttikleri ve kendi arkalarını kendileri korudukları sürece güvende olabileceklerini hissederler. Nasıl ki karakterimiz arkadaşlarımıza karşı sahip olduğumuz değeri tanımlıyorsa, bir şirketin kültürü de onu tanıyanlara karşı değerini tanımlar.
Kendi davranışlarının sorumluluğunu almayan çalışanların bulunduğu organizasyonların başına mutlaka kötü şeyler gelir. Üstelik bunlar yüksek olasılıkla önlenebilir şeylerdir. Zayıf organizasyonlarda bireyler ister etik dışı davransın ister suç işlesin isterse yalnızca organizasyonun çıkarlarına aykırı bir çalışma içinde olsun ne kendileri ne de liderleri, içinde bulundukları durumla ilgili sorumluluk almaz. Tam tersine başkalarını suçlarlar.
Performans iner de çıkarda; gerçekten güvenebileceğimiz yegâne şey güçlü bir kültürdür. Güçlü bir karaktere sahip bir şirket, yalnızca onlara para ödeyen ya da kazanç sağlayan insanlara değil, herkese iyi davranmayı teşvik eder.